Alueellinen läsnäolo on tärkeää Supon tiedonhankinnalle

Suomeen kohdistuvaa tiedustelua ja terroristista toimintaa voi tapahtua eri puolilla Suomea.

Valkeita huippuja ja sininen taivas.

”Pitäisi olla sellaisen tiedon kimpussa, jota muut eivät pysty tai osaa hankkia.” 

Näin kokenut Itä-Suomessa työskentelevä supolainen Kari kuvaa työtään. Ilman läsnäoloa tietoa on vaikeaa hankkia – ja juuri tiedosta Suojelupoliisi elää. Siksi kattava edustus eri puolilla Suomea on olennaisen tärkeää Suojelupoliisille. 

Suojelupoliisilla on jatkuvasti käynnissä tiedusteluoperaatioita eri puolilla Suomea.  Aluetoimistoilla on tärkeä rooli Supon tiedonhankinnassa, sillä niissä työskentelevät tuntevat paikalliset toimijat ja toimintaympäristön. 

Suojelupoliisilla on toimipisteet Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Aluetoimistoissa hoidetaan lähes kaikkia Supon tehtäviä paikallisesti. 

Tiedustelun tai terrorismin uhka eivät rajoitu pääkaupunkiseudulle

Läsnäolo mahdollistaa myös nopean reagoinnin. Jos Suojelupoliisia kiinnostava kohde on esimerkiksi itärajalla, paikalle päästään nopeasti ja apuna ovat tutut rajaviranomaiset.

”On todennäköisempää saada asioista ennakkovaroitus. Jos joutuisimme lähtemään aina esimerkiksi Helsingistä, emme välttämättä pääsisi kiinni asiaan, joka on tapahtunut”, Kari kuvaa. 

Myös tietolähteiden löytäminen etäisyyden päästä on huomattavasti hankalampaa. 

Suomeen voi kohdistua tiedustelua eri puolilla maata. Kriittistä infrastruktuuria on jokaisessa kunnassa ja kaupungissa. Vakoilevia valtioita kiinnostavaa tutkimusta tai keskeisiä yrityksiä on eri paikkakunnilla Suomessa. 

Terrorismikaan ei rajoitu uhkana suurimpiin asutuskeskuksiin. Verkolla on yhä keskeisempi rooli radikalisoitumisessa eli toiminta ei ole paikkaan sidottua. 

Suojelupoliisiin saa olla yhteydessä matalallakin kynnyksellä

Suojelupoliisi saa kaikkialla Suomessa herätteitä eli kansanomaisemmin vinkkejä muun muassa viranomaisilta, yrityksiltä ja yliopistoilta. Usein asiantuntijakumppaneilla on arvokasta tilannekuvaa ilmiöistä heidän alallaan. He saattavat olla avainasemassa havaitsemassa muutoksia – jos esimerkiksi tietyn profiilin yritykset lähestyvät kumppanuusehdotuksilla.

Myös kansalaisilta tulee virastoon arvokasta tietoa. Kari toteaa, että Suojelupoliisiin saa olla yhteydessä matalallakin kynnyksellä. On paljon vakavampaa, että olennainen tieto jää saamatta kuin se, että tietoa olisi liikaa. 

”Erityisesti konkreettiset havainnot ja vinkit ovat hyödyllisiä, sillä niiden kautta on helpompaa lähteä tekemään jatkoselvittelyjä. Eli sen sijaan, että esimerkiksi kerrottaisiin epäilyttävästä autosta kriittisen infrastruktuurin kohteen lähellä, kirjattaisiin myös yksityiskohtia, kuten auton väri ja rekisterinumero”, Kari kuvaa.